Virtual Reality: een voorbeeld

De term Virtual Reality, ook wel VR genoemd, hoor je steeds meer en meer. Maar wat is dat eigenlijk?

VR wil zeggen dat je in een virtuele realiteit beland. Een realiteit die “niet echt” is maar volledig door computerbeelden wordt gecreëerd. Dit kan van een simpele manier met een smartphone tot hele complexe hightech manieren.

Omdat je in een virtuele realiteit bent, moeten je zintuigen dit zo ook ervaren. De belangrijkste zintuigen in een VR-beleving zijn de ogen. Je kijkt door een speciale VR-bril. Dit kan een kartonnetje zijn waar een smartphone als scherm ingeschoven is, of een zelfstandig toestel (zoals bijvoorbeeld de Oculus Rift).

 

In VR kun je 360° om je heen kijken. Als jij je hoofd beweegt, beweegt het beeld dus met je mee. Om de beleving nog “beter” te maken kan je ook een headset opzetten, een soort koptelefoon, zodat je ook hoort wat er in de virtuele realiteit te horen is. 

Ook de tastzin en je eigen bewegingen kunnen in de virtuele realiteit worden omgezet. Dit kan met trillende vloeren of stoelen, maar ook met controllers, haptische handschoenen of omnidirectionele loopbanden (zoals in het filmpje).

Maar wat is het nut daarvan?

Virtual Reality kan heel leuk zijn, je kan je zomaar op een andere plaats op onze planeet bevinden om iets te leren, of je kan het gevoel hebben in een achtbaan te zitten, of tussen de vissen in de diepzee te zwemmen. Maar VR heeft ook al een aantal nuttige toepassingen: digitale 3D voorstellingen in architectuur, veilige militaire trainingen, pilootopleidingen, games, medische simulaties …

Een sprekend voorbeeld

THE FLOOR : NIEUWSTE CONCEPT OM JONGEREN TE SENSIBILISEREN MET VIRTUELE REALITEIT 

Infrabel zet zich al jaren in om iedereen bewust te maken om altijd de verkeersregels op het spoorwegdomein te respecteren. De spoorinfrastructuurbeheerder pakt nu uit met een gloednieuwe sensibiliseringsactie rond virtuele realiteit: The Floor. Via een vibrerend podium kunnen jongeren een levensechte VR-ervaring rond spoorlopen beleven. 

Tot 50 mensen kunnen tegelijk plaatsnemen op het vibrerend podium (35m²) van The Floor. Elke deelnemer ziet een 360° film vanuit het oogpunt van iemand die de verkeersregels langs het spoor niet naleeft, met alle gevolgen vandien. Je wordt als het ware volledig ondergedompeld in een levensechte virtuele ervaring dankzij de VR-bril, het geluid (via een headset) en de trillingen van het podium.

The Floor is ontwikkeld voor secundaire scholen en kan bij interesse bij Infrabel gereserveerd worden. 

 

bron: www.infrabel.be


Deel op...


Lees verder...

Mediawijs onderwijs #5

In het onderwijs zijn jullie voortdurend bezig om leerlingen voor te bereiden op een eigen plek in onze snel veranderende…

Lees meer

Mediawijs onderwijs #8

  Kunnen je leerlingen de online bubbel doorprikken? Ontcijferen zij de emoji-code? Hoe stappen ze in de voetsporen van hun…

Lees meer