UitTip: technologie en VR tijdens de vakantie?

Met de krokusvakantie in het vooruitzicht willen we nog enkele tips geven voor uitstapjes met het hele gezin. We zochten naar uitstapjes waar technologie, of VR in grote of kleine mate voorkomt. Op plaatsen waar je het verwacht, of juist helemaal niet.

1.  Technopolis – Mechelen

Als er één plaats is waar technologie aanwezig is, dan is het dit museum. Ouders en kinderen ontdekken wetenschap en techniek samen op een speelse manier. Technopolis is een museum waar je vooral veel moet doen. Je leert door te experimenteren en dat betekent dat er een hoge fun-factor in de museum aanwezig is. Er zijn vaste opstellingen die afgewisseld worden met tijdelijke expo’s, bij ieder bezoek zal je iets anders leren.

Je kan je bezoek op voorhand plannen door gebruik te maken van de technopolis app.  Met de app mis je geen enkele demo, show of workshop en kan je een lijst met favoriete opstellingen aanleggen. Ga recht op je doel af via de handige kaart waarop je kan in- en uitzoomen. Dankzij de app verloopt je bezoek nog vlotter en mis je geen minuut experimenteerplezier!

Tijdens je bezoek kan je ook gebruik maken van een RFID-armbandje. Heel wat van de interactieve opstellingen zij uitgerust met RFID (Radio Frequency Identification) technologie. Neem bij het binnengaan een RFID-armbandje, houd het tegen de scanner van de opstelling die je wil uittesten, voer één keertje je gegevens in en je ontvangt de resultaten van je experimenten in je mailbox!

Op de website van Technopolis staan ook leuke filmpjes van experimenten en info over workshops en shows waar je je voor kan inschrijven.
Technopolis is dagelijks open van 9u30 tot 17u, ook op zondag.

Meer info: www.technopolis.be 

2. Van Gogh, the immersive expierence – Brussel

Meer geïnteresseerd in kunst dan in harde wetenschap? Dan is het beursgebouw in Brussel the place to be. De kunstwerken van Vincent Van Gogh behoren tot de meest bekende te wereld en komen tot leven. In Brussel komen kunst en technologie samen. De technologie zorgt er namelijk voor dat we de kunstwerken kunnen beleven op een manier die anders nooit mogelijk was. Door middel van projecties en soundscapes bevind je je als het ware in het schilderij! Er is geen enkel origineel schilderij aanwezig, elke voorstelling is digitaal.

Je kan ook zelf de technieken van Van Gogh uitproberen en je kunstwerk digitaal tentoonstellen op een wall of fame.

Bovendien kan je met Virtual Reality ontdekken waar Vincent Van Gogh woonde en waar hij inspiratie voor zijn bekendste werken vandaan haalde. Je wandelt bij wijze van spreken door het verleden. Voor het gebruik van de VR-bril moet je €2.00 per persoon bijbetalen, dat is wel jammer, maar toch de moeite waard.

Meer info en openingsuren: www.expovangogh.be

3. Het vernieuwde Afrikamuseum – Tervuren

Een plaats waar je misschien geen hoogtechnologie verwacht is het vernieuwde Afrikamuseum in Tervuren. Dit museum is veel in het nieuws geweest door de recente heropening. 

Het Afrikamuseum laat ons kennismaken met de geschiedenis van dit continent en probeert los te komen van de koloniale blik die wij nog al te vaak hebben. Naast deze geschiedenis, kunnen we ook kennismaken met hedendaags Afrika. Daar komt de technologie ook bij kijken. Maak bijvoorbeeld kennis met de verkeersrobot die in Kinshasa en Lubumbashi het verkeer regelt. 

Ook in dit museum kan je VR beleven. Het geeft het eens oudbollige museum een moderne meerwaarde. De VRopstelling maakt onderdeel uit van de permanente tentoonstelling van het museum in Tervuren. Bezoekers maken door hun VR-bril kennis met het leven van gewone Congolezen, van de hoofdstad tot het hart van het regenwoud. Onderstaand 360° filmpje geeft al een voorproefje.

Meer info: www.africamuseum.be

Lees hier de vorige UitTip.


Deel op...


Lees verder...

App in de kijker: Wunderlist

Heb jij altijd veel aan je hoofd? Is het moeilijk om structuur in de chaos te krijgen? Of hou je…

Lees meer

Mediawijs Onderwijs #20

Bieblo, leesinspiratie voor kinderen Voor kinderen is het vaak moeilijk om een tof boek te kiezen uit de rekken: al…

Lees meer