UitTip: museum 2030

Een museum bezoeken zonder je te verplaatsen? Het kan! museum 2030 is een volledig digitaal museum. 

Museum 2030

Het museum 2030 is een digitaal museum dat gecureerd wordt door CodeFever. Het is het museum van verloren voorwerpen en vergeten beroepen. Het doel van dit museum? Ons laten zien hoe de wereld in 2030 er uit kan zien. En als gevolg hiervan: ons duidelijk maken welke vaardigheden we nodig hebben in de jobs van de toekomst.

CodeFever heeft hun collectie samengesteld op basis van de meningen van experts, visionairs en wegbereiders in verschillende domeinen en industrieën. Zij hebben elk een beroep of een object gekozen waarvan ze denken dat ze de komende jaren drastisch zullen evolueren of misschien zelfs zullen verdwijnen als gevolg van technologische vooruitgang en maatschappelijke veranderingen. De experts leggen hun keuze uit aan de hand van interviews, ook te bekijken in het digitale museum.

O nee, wat nu?

Wat zou er zoal verdwijnen? Volgens de curatoren van het museum alvast het volgende: plastic bankkaarten, papieren handleidingen, dokwerkers, kassamedewerkers, vuilnisophalers, huisdokters, bibliothecarissen …  Verdwijnen deze jobs dan helemaal? Nee, maar sommige beroepen zullen zo veranderen, dat we ze nauwelijks nog zullen herkennen. 

Bestaat jouw beroep nog in 2030? Doe hier de test

Het is dus aan ons om ons voor te bereiden op de toekomst. Om mee te gaan met de tijd en nieuwe kennis en vaardigheden te blijven opdoen. En we kunnen natuurlijk niet vroeg genoeg beginnen. 

Veel jobs zullen inderdaad verdwijnen, maar de digitalisering en automatisering zullen ook gigantisch veel nieuwe jobs creëren. Daarnaast zullen veel jobs wel blijven bestaan, maar zullen die een heel andere invulling krijgen waarvoor andere vaardigheden nodig zijn

CoderFever organiseert programmeerlessen voor kinderen. Maar zover moet je het niet zoeken! CoderDojo is eenzelfde GRATIS alternatief.
1 keer per maand kan je vrijblijvend aansluiten. Hou de websites bree.bibliotheek.be of coderdojobelgium.be in de gaten om te zien waar en wanneer de volgende Dojo plaatvindt. 

De vorige UitTip kan je hier lezen.


Deel op...


Lees verder...

Mediawijs Onderwijs #25

Game.Learn.Grow box Het gebruik van digitale games in de klas vergroot de motivatie, betrokkenheid en productiviteit van je leerlingen. Toch…

Lees meer

App in de kijker: WarmCold

De vakantie in eigen land ligt in ons vooruitzicht. Daarom stellen we een app voor die wandelingen, al dan niet…

Lees meer