UiTtip: Eerste digitaal museum voor schone kunsten

Deze UiTtip laat ons iets verder reizen, maar het is vast en zeker de moeite waard. Gaat u naar Parijs? Bezoek dan eens het eerste digitaal museum voor schone kunsten: L’Atelier des lumières.

Totaal beleving

Een bezoek aan dit museum zal je in eerste instantie misschien als bevreemdend overkomen. Je wordt letterlijk ondergedompeld in kunst. En het is geen kunst zoals wij dat gewoon zijn. Er hangen geen schilderijen in kaders, er staan geen beelden, maar het is een opeenvolging van installaties met digitale kunst. Je kan je pas echt voorstellen wat dit is als je er geweest ben, maar bekijk zeker eens de website van L’Atelier des lumières om een voorproefje te krijgen.

Je wordt er, in een oude metaalgieterij, omgeven door gigantische videoprojecties van bestaande en nieuwe kunstwerken, plus bijbehorende soundscapes.  In de grote hallen worden de kunstwerken met lasers geprojecteerd op muren die tot tien meter hoog zijn. 

De openingstentoonstelling is gewijd aan de Oostenrijkse kunstenaar Gustav Klimt en een eeuw Weense schilderkunst (denk aan Egon Schiele en Hundertwasser). Een van de bekendste werken van Klimt is ‘De Kus’. Hedendaagse kunstenaars lieten zich door dit werk inspireren: je wandelt als het ware rond in het schilderij: je hebt een 360° beleving met muziek van Wagner, Chopin, en Beethoven. De personages stappen uit hun schilderijen, verhalen worden vertelt. 

Digitale kunst en de maakbeweging

Digitale kunst is geen nieuwe uitvinding. Er zijn verschillende musea die al eens een tijdelijke tentoonstelling organiseerden (zoals het Designmuseum in Gent). Zelf het MoMa in New York heeft al een luik digitale kunst aan zijn vaste collectie toegevoegd. Maar dit museum in Frankrijk is het eerste volledig digitaal museum voor schone kunsten.

Zo zie je dat de technologische evolutie ingebed raakt in de kunstwereld. Ook kunstenaars gebruiken de principes van STEAM steeds meer en meer. Zullen de academies binnenkort ook printen met 3D-printers en leren hoe kunst gecodeerd moet worden?

 

bron: www.atelier-lumieres.com

          VRT NWS

 

De vorige UiTtip kan je hier lezen.


Deel op...


Lees verder...

Mediawijs onderwijs #11

Ondertussen weten jullie waar de blogposts van Mediawijs onderwijs voor staan: we willen leerkrachten ondersteunen door regelmatig enkele mediawijze tools…

Lees meer

Virtual Reality: een voorbeeld

De term Virtual Reality, ook wel VR genoemd, hoor je steeds meer en meer. Maar wat is dat eigenlijk? VR…

Lees meer