Pro-Bot in de bib

Wat is een Pro-Bot eigenlijk? Een Pro-Bot is een programmeerbare vloerrobot. Kinderen van het 3de tot en met het 6de leerjaar leren spelenderwijs programmeren met deze robot-auto’s.

Kinderen moeten de route die de Pro-Bot aflegt programmeren. Ze geven in hoeveel stappen de Pro-bot voor- of achteruit moet gaan. Of de Pro-Bot naar links of naar rechts moet draaien en hoe groot de hoek moet zijn die de Pro-Bot draait.

Maar de Pro-Bot kan meer! Je kan lussen programmeren, om zo echte kleine programmatjes te maken. En de Pro-Bot heeft sensors: licht, geluid en beweging. Je kan een instructie ingeven dat als de Pro-Bot ergens tegenaan rijdt, hij een andere route moet volgen. Bovendien kunnen ook de lichten en geluiden van de Pro-Bot geprogrammeerd worden.
Op deze manier leren de kinderen een manier van denken: stap voor stap. Doordat de route in 1 keer geprogrammeerd wordt, moeten de kinderen goed leren vooruit denken. Maar ook het ruimtelijk inzicht wordt ontwikkeld op een hele laagdrempelige manier.

Als extraatje kunnen er nog andere onderwerpen met de Pro-Bot behandeld worden: een verhaal verwerken, structuren ontdekken, verschillende thema’s van WO behandelen …

Onze maatschappij veranderde nooit zo snel als nu, we hebben geen keuze, we moeten mee en we kunnen daar best zo vroeg mogelijk aan beginnen. Op deze manier kunnen kinderen vaardigheden ontwikkelen die onmisbaar zijn in de 21ste eeuw.

Op 4 oktober vond de eerste “Start to Pro-Bot” workshop plaats. De kinderen konden kennismaken met de Pro-Bots.
Als verrassing stond er een green screen. De deelnemers gingen met Pro-Bot op de foto!

 

   

Doorheen het jaar zijn er verschillende workshops van Pro-Bot, met verschillende thema’s. Volg ze allemaal, of enkel diegene die jij leuk vindt!
Het volledige overzicht vind je in onze agenda.

Is Pro-Bot te moeilijk voor jou? Volg dan een van onze Bee-Bot workshops voor kleuters en kinderen van het 1ste en 2de leerjaar.

Breese basisscholen kunnen Pro-Bots uitlenen in de bib, meer info? Mail naar bibliotheek@bree.be

 


Deel op...


Lees verder...

Mediawijs onderwijs #18

Fake News, nepnieuws … Je hoort er zo veel van tegenwoordig. Maar wat is het eigenlijk en hoe kan je…

Lees meer

UiTtip: Eerste digitaal museum voor schone kunsten

Deze UiTtip laat ons iets verder reizen, maar het is vast en zeker de moeite waard. Gaat u naar Parijs?…

Lees meer