Mediawijs onderwijs #9

Mediawijs onderwijs, dat gaat natuurlijk over meer dan alleen nieuwe media. Media zijn alle manieren waarop informatie kan worden uitgedragen. Dus ook boeken zijn een vorm van media. Maar wat als je de taal van een boek niet (goed) begrijpt?

Anderstalig voorlezen

Wist je dat van de kinderen geboren in Vlaanderen in 2012 maar liefst 25% het Nederlands niet als moedertaal heeft? Dit is een problematiek waar het onderwijs niet meer omheen kan. 

De bib moedigt gezinnen aan bij wie het Nederlands niet de thuistaal is om in de eigen moedertaal voor te lezen om 3 redenen:

  • Een sterke basis in de moedertaal betekent dat het kind ook beter andere talen zal aanleren.
  • Kinderen kunnen de kennis (woorden, zinnen, structuren …) die ze hebben van hun eerst taal overdragen op hun tweede taal.
  • Metalinguïstiek bewustzijn: kinderen leren naar de onderliggende structuur van de taal kijken.

Dit komt er op neer dat als een kind goed is in zijn/haar moedertaal, het ook beter is in een tweede taal. Maar als de moedertaal zwak is, geeft dit ook een zwakke basis om een tweede taal te leren. 

Het is beter om in de moedertaal voor te lezen, dan in een zwak Nederlands.

Als er aandacht is voor hun “andere” taal en cultuur op school voelen kinderen zich geapprecieerd. 

Digitaal

In november staat er in de bib een digitale kamishibai met verhalen in 21 talen. Deze kamishibai kan uitgeleend worden bij het Provinciaal Educatief Centrum (Hasselt). Het bespaart je de zoektocht naar anderstalige boeken en voorlezers. 

Meer weten?

Op dinsdag 6 november is er een gratis lezing over het belang van meertalig voorlezen. Er worden concrete tips meegedeeld over hoe je dit op school kan aanpakken. Klik hier om je in te schrijven. 

Voorleesweek

Tijdens de voorleesweek, en met uitbreiding de hele maand november wordt er in de bib voorgelezen in andere talen: Frans, Engels, Zweeds, Spaans, Chinees en Italiaans. Op woensdagen om 15 en zaterdagen om 11u. Kinderen kunnen op deze manier al eens kennismaken met een andere taal.

Lees hier de vorige blogpost van Mediawijs Onderwijs.


Deel op...


Lees verder...

App in de kijker: Bee-Bot app

De Bee-Bot zelf hebben we al eens aan jullie voorgesteld (klik hier voor de blogpost). De bibliotheek biedt deze in…

Lees meer

Mediawijs Onderwijs #23

Kennen jullie het Mediamenu al? Het Mediamenu van Mediawijs ondersteunt scholen en andere non-profit organisaties met een reeks gratis mediawijze vormingen! Deze vormingen zijn…

Lees meer