Mediawijs onderwijs #6

Adobe Spark

Adobe Spark is een goede tool om digitaal verhalen te vertellen. In de praktijk is het dan ook niet alleen handig voor leerlingen, maar ook voor leerkrachten.

Adobe Spark is gratis en speciaal ontworpen voor alledaagse communicatie. Het is geschikt voor een brede doelgroep, maar ook ideaal voor het onderwijs. Het werkt vanuit de browser en stelt gebruikers in staat om mooie en aansprekende visuele inhoud te maken die op bijna elk toestel kan ingezet worden. Daarbij is geprobeerd om alles zo eenvoudig mogelijk te houden.

‘Spark’ kent drie verschillende vormen, waarbij elke vorm zijn eigen mogelijkheden heeft voor in de klas.

Post

De eerste vorm waarmee je in Spark aan de slag kunt is die van een ‘Post’. Dit is een statische afbeelding. Hiermee kan je een post ontwerpen voor sociale media, maar ook een poster in elkaar zetten.

Page

De tweede vorm binnen Spark is die van een pagina. Deze helpt gebruikers om mooie verhalen te creëren. Je kan het resultaat vergelijken men een ‘one page website’, een website waarin alle info op de homepagina staat.

Een pagina kan bestaan uit verschillende onderdelen en soorten media. Zonder problemen plaats je een video, gebruik je foto’s en voeg je verschillende effecten toe. Dit kan je gebruiken om bijvoorbeeld een les te maken om op je digitaal bord te presenteren.

Video

De derde vorm binnen Spark is die om een video te maken. Dit is misschien wel de sterkste optie. Het is heel eenvoudig om met beelden en tekst een verhaal te vertellen, technische kennis is niet nodig. Het biedt gebruikers de mogelijkheid om binnen enkele minuten aantrekkelijke, geanimeerde video’s te maken. Leerlingen kunnen dus snel aan de slag om zelf mini-documentaires te maken en leerkrachten om lespakketten te maken.

Conclusie

Adobe Spark blinkt uit in het gebruiksgemak: zonder moeite zet je iets in elkaar wat er goed uitziet. Nog enkele voordelen: het is een gratis account, je gegevens zijn veilig en blijven goed bewaard. Er zijn ook nadelen: het is alleen in het Engels en je ziet ook altijd een logo van Spark in beeld, tenzij je de betalende versie gebruikt. Deze Premium versie biedt nog meer mogelijkheden.

Zonder veel moeite en tijd kun je een mooi digitaal product maken. Meer weten over Adobe Spark? In de volgende video worden alle functies goed uitgelegd. (De video is in het Engels)

 

Lees hier de vorige blogpost over Mediawijs onderwijs.

 


Deel op...


Lees verder...

App in de kijker: Wunderlist

Heb jij altijd veel aan je hoofd? Is het moeilijk om structuur in de chaos te krijgen? Of hou je…

Lees meer

Mediawijs onderwijs #12

Reclamewijsheid, wat is dat? Reclamewijsheid is de vaardigheid en kennis die nodig is om reclame op een bewuste manier te…

Lees meer