Mediawijs Onderwijs #24

Games in de klas, kan dat? En hoe moet dat dan? Moeten het altijd educatieve games zijn? Halen kinderen betere punten door games? 

Gamekunde.be

Games in de klas, kan dat? Ja, dat kan! De website gamekunde.be helpt je op weg. Gamekunde is een nieuw platform voor leerkrachten, ouders en kinderen die op zoek zijn naar leuke, educatieve games. De gebruikte games zijn getest binnen een klascontext en garanderen een veilige leeromgeving.

Op de website zie je meteen hoe je bepaalde games kunt gebruiken. Er staan uitgewerkte voorbeelden en lesmateriaal bij. Dit kun je gebruiken en aanpassen aan jouw klascontext. Ook de koppeling aan eindtermen (ZILL) is zeker een meerwaarde.

Moeten het altijd educatieve games zijn? Nee, dat moet niet. Een game kan ook de insteek zijn voor een les of een leuk intermezzo. Met games heb je de mogelijkheid om gesitueerd te leren, bijvoorbeeld door virtueel in de Middeleeuwen rond te lopen. Een niet educatieve game kan dus ook in een educatieve setting gebruikt worden.

De site is pas opgestart en groeiende, zeker iets om in de gaten te houden -> www.gamekunde.be

Betere punten?

Nee, kinderen halen niet automatisch betere punten door games in de klas. Waarom dan games in de klas? Games verhogen wel de betrokkenheid van leerlingen. Door af en toe games te gebruiken, stimuleer je verschillende leerprofielen. Games kunnen ook nuttig zijn voor vakoverschrijdende vaardigheden. Hierbij denken we bijvoorbeeld aan sociale vaardigheden (leren samenwerken) of onderzoeksvaardigheden (specifieke problemen oplossen in het spel).

 

Lees hier de vorige blogpost van Mediawijs Onderwijs.


Deel op...


Lees verder...

App in de kijker: Tricount

Elke maand zet MakerBib een handige, of leuke app in de kijker. Deze maand: Tricount Zonder cash Onze samenleving gaat…

Lees meer

App in de kijker: TikTok

Kinderen kunnen je deze app waarschijnlijk beter uitleggen dan volwassenen, maar we doen toch een poging 😉 . De app…

Lees meer