Mediawijs Onderwijs #21

De bibliotheek voelt zich sterk betrokken bij de vorming en ontwikkeling van kinderen. Op het vlak van mediawijsheid hebben wij een ruim aanbod voor scholen en leerkrachten.

Mediawijs leesplezier

 

Bieblo

Voor kinderen is het vaak moeilijk om een tof boek te kiezen uit de rekken: al die keuze! Bieblo maakt het makkelijker met een “smalle” etalage van 8 covers. Bieblo wordt gekoppeld aan de catalogus, zodat kinderen enkel suggesties krijgen van boeken die op dat moment in de bib beschikbaar zijn. Sterker nog: een ander kind dat gelijktijdig bezig is met Bieblo krijgt nooit dezelfde resultaten, om te vermijden dat twee kinderen op zoek gaan naar hetzelfde boek. Klik hier en ontdek Bieblo.

 

Computional thinking

 

Bee-Botkoffer (kleuters – 1e & 2e leerjaar)

Ken jij de Bee-Bots al? Kleuters en leerlingen van het 1e en 2e leerjaar leren spelenderwijs programmeren met deze vrolijke bijtjes. Het is een technologie op kindermaat, een echte toegevoegde waarde in de klas.

In de koffer vind je oa. 6 Bee-Bots, een lettermat, een vormenmat, een transparante mat, verkeerstegels, opdrachtkaartjes en een inspiratiegids.
We willen de leerkrachten graag uitnodigen om met dit materiaal aan de slag te gaan in de klas. Er kunnen workshops voor leerkrachten op afspraak in de school gegeven worden.

Let’s go code (kleuters – 1e & 2e leerjaar)

Met dit spel komen jonge kinderen makkelijk in contact met eerste programeer opdrachten, zonder dat er elektronische hulpmiddelen voor nodig zijn.

Bij programmeren gaat het niet alleen om in computertaal denken, maar ook om vaardigheden zo als: fouten opsporen en corrigeren, problemen oplossen, patronen herkennen en series maken. Tevens een ideaal spel om het ruimtelijk inzicht mee te stimuleren. Leer de ruimtelijke begrippen door ze toe passen; vooruit, achteruit, links, rechts, draaien/keren.

Pro-Botkoffer (3e t/m 6e leerjaar)

Ken je de Pro-Bots al? Leerlingen van het 3e tot en met 6e leerjaar leren spelenderwijs programmeren met deze auto’s. De Pro-Bots zijn de volgende, meer uitdagende, stap na de Bee-Bots.

In de koffer vind je oa. 6 Pro-Bots, een racemat, een pretparkmat, een Bree-mat, een Verenigd Koninkrijk-mat, een transparante mat, een gebruiksaanwijzing en een handleiding.We willen de leerkrachten graag uitnodigen om met dit materiaal aan de slag te gaan in de klas. Er kunnen workshops voor leerkrachten op afspraak in de school gegeven worden.

 

Reclamewijsheid

 

Publi Ville koffer (4e & 5e leerjaar)

Om kinderen bewust te maken van de nieuwe trends in het reclamelandschap, werd in het kader van het AdLit-project (Advertising Literacy) Publi Ville ontwikkeld voor het 4e en 5e leerjaar van het basisonderwijs.

Publi Ville is een up-to-date, theoretisch en praktisch onderbouwd lespakket waarin leerlingen enerzijds zelf ontdekken hoe de vork precies aan de steel zit in het huidige reclamelandschap en anderzijds leren een eigen mening te vormen over nieuwe reclamevormen.

Deze koffer bevat 3 speldozen, een handleiding en de mediawegwijzer ‘reclame? wijs!’. Deze mediawegwijzer werd ontwikkeld om leerkrachten meer inzicht te geven in het belang en de relevantie van reclamewijsheid.

 

Elektronica

 

Little Bits (4e t/m 6e leerjaar)

Kennismaken met elektronica is nog nooit eenvoudiger geweest. LittleBits zijn eenvoudig met magneetjes te koppelen, kinderen leren zo de basis van elektronica. Met LittleBits leren ze samenwerken, logisch redeneren, kritisch denken en problemen oplossen.

We willen de leerkrachten graag uitnodigen om met dit materiaal aan de slag te gaan in de klas. Er kunnen workshops voor leerkrachten op afspraak in de school gegeven worden.

 

Educatieve materialen ontlenen 
 

Je kan al deze educatieve materialen ontlenen voor 1 week. Een materiaal reserveren? Vul het reserveringsformulier in. Je ontvangt een bevestiging via email. 

Lerarenkaart 2020

Ontdek ons aanbod op de lerarendag op 11 januari van 10.00 u tot 15.00 u. Haal zeker ook je Lerarenkaart 2020 op deze dag, je krijgt een leuk gadget én je maakt kans op een workshop van Yoeri Slegers voor je klas!

 

 

Lees hier de vorige blogpost van Mediawijs Onderwijs.


Deel op...


Lees verder...

Lachen met technologie? Ja, graag!

Kan je lachen met (nieuwe) technologie, STEAM, en makers? Ja natuurlijk! Henk Rijckaert (zelf lid van de makerbeweging) zette zijn…

Lees meer

Kijktip: Wat was er in het nieuws?

Deze week komt de maakbeweging extra veel in het nieuws: 3D- geprinte woningen, Virtual Reality in de strijd tegen dementie,…

Lees meer