Mediawijs onderwijs #2

Tools in de klas: 5 gouden regels

 

1) Durf experimenteren!

2) Beperk je keuze van apps en tools en verdiep je erin.

3) Vertrek altijd van het verhaal dat je wilt meegeven, denk na over hoe je dit het best kan doen in functie van de leerlingen en hun leerproces.

4) Maak afspraken met je leerlingen rond het gebruik van een smartphone, tablet of computer in de les.

5) Je hoeft niet elke les ICT te gebruiken.

 

Functies van tools

 

Testen en voorkennis peilen

Er zijn verschillende apps waarmee je online een meerkeuzetoets of quiz kunt maken. Je leerlingen vullen de quiz live in op een laptop, tablet of smartphone en zien de resultaten van de hele klas op je digitaal schoolbord. Deze tools zijn ideaal om interactie in je les te brengen.

Kahoot! Kahoots zijn leuke leerspelletjes die je zelf kan creëren. Je kan drie soorten Kahoots aanmaken: een enquête, quiz of discussie. 
Ontdek meer over Kahoot! in deze filmpjes: Kahoot! is er voor iedereen en Kahoot! demo voor leerkrachten

Mentimeter: Mentimeter, een introductie en Hoe werkt Mentimeter

Plickers: het grote voordeel van Plickers is dat je leerlingen geen toestel nodig hebben. Ze antwoorden met een codekaart die je scant met jouw smartphone of tablet. In dit kort filmpje zie je hoe Plickers werkt in de klas. Ontdek in deze tutorial hoe je als leerkracht aan de slag kan met Plickers.

Afbeeldingsresultaat voor kahoot logoAfbeeldingsresultaat voor mentimeter logoAfbeeldingsresultaat voor plickers logo

 

Noteren, delen en organiseren

Soms zie je door de bomen het bos niet meer. Er komt zoveel informatie op je af, hoe bewaar je die info en hoe deel je ze met je collega’s? Dit zijn enkele handige tools die je hierbij helpen.

Symbaloo is een webapplicatie waarmee je een gepersonaliseerde desktop aanmaakt. Je organiseert websites in de vorm van een tegeltje op je pagina, deze pagina kan je instellen als je startpagina. Symbaloo kan je bijvoorbeeld gebruiken om de startpagina van je laptops en/of pc’s voor de leerlingen te personaliseren.

Pocket is een tool om leeslijsten te maken met artikelen van internet. Vind je iets dat je later wil bekijken, plaats het dan in je Pocket

Google Drive: door de meesten waarschijnlijk al gekend, maar zo handig in gebruik dat we hem toch vermelden. Met Google Drive heb je alles overal binnen handbereik. Je kan je bestanden eenvoudig delen met anderen en je kan samen aan documenten werken.

Afbeeldingsresultaat voor symbaloo logo     Afbeeldingsresultaat voor pocket logo        Afbeeldingsresultaat voor google drive logo

 

Brainstormen en interactie

In groep brainstormen resulteert vaak in chaos, om het overzicht tijdens zo’n sessie te bewaren zijn deze tools zeker de moeite waard.

Mentimeter: naast een quiz kan je met Mentimeter ook samen een woordenwolk maken. 

Scrumblr is een tool waarmee je online prikborden kan maken. Scrumblr werkt eenvoudig, iedereen kan notities achterlaten op het prikbord.

Popplet is een tool die helpt om structuur aan te brengen in leerstof en die leerstof op een overzichtelijke wijze in beeld te brengen. Popplet is een soort mindmap, opgebouwd uit vakjes die met verbindingslijnen worden verbonden.  

Afbeeldingsresultaat voor mentimeter logoAfbeeldingsresultaat voor scrumblr logo Afbeeldingsresultaat voor popplet logo

 

Creëren en presenteren

Met PowerPoint of Keynote kan je mooie presentaties maken, maar er zijn ondertussen heel wat nieuwe manieren om presentaties op te bouwen.

Canva is een online design tool voor het creëren van afbeeldingen en posters.

Thinglink is een tool waarmee je interactieve foto’s, video’s en kaarten kan maken. Ontdek hier enkele praktische voorbeelden.

Genial.ly: pimp alle mogelijke content, maak interactieve afbeeldingen, kaarten en presentaties. Genially in action!

 Afbeeldingsresultaat voor canva logo       Afbeeldingsresultaat voor thinglink logo    Afbeeldingsresultaat voor genially logo

 

 

All-in-one

Nearpod is een interactieve presentatie app. Je kan samen brainstormen, tekenen, VR werelden verkennen,… Maar je kan ook lessen maken, testen maken,… Ontdek de mogelijkheden in dit filmpje: What is Nearpod?

Afbeeldingsresultaat voor nearpod logo

 

Welke tools gebruik jij in de klas? Laat het ons weten via Scrumblr!

Lees hier de eerste blogpost over Mediawijs onderwijs.

Afbeeldingsresultaat voor mediacoach


Deel op...


Lees verder...

Green Screen

Wat hebben Game of Thrones, Superman en weerbericht met elkaar gemeen? Juist, Het gebruik van green screens! Maar was is…

Lees meer

Mediawijs onderwijs #13

Speciaal voor de jeugdboekenmaand hebben we een gastblog voor jullie. Kathleen Cortens van Iedereen Leest stelt tools voor mediawijsheid én…

Lees meer