Mediawijs onderwijs #17

Helemaal klaar voor een frisse start

Het schooljaar is begonnen, de eerste hordes zijn alweer genomen. Tijd voor nieuwe mediawijze tips en tools.

Snapchatten op school?

Opvoeden is niet makkelijk en tegenwoordig moeten kinderen ook in de gaten gehouden worden op het wereldwijde web. Ouders hebben vaak geen idee wat hun kroost daar uitspookt, ze zijn zelf niet genoeg mee. Daarom werd ‘mediawijsheid’ vanaf dit jaar opgenomen in de eindtermen. De gevaren van de online wereld moeten aan bod komen, zoals: sexting, cyberpesten, phishing en privacy. Het is dus belangrijk dat leerkrachten hiervan op de hoogte zijn. (tip: klik op de links voor meer info en lespakketten
Moet dat dan in een nieuw vak? Nee, je kan mediawijsheid implementeren in bestaande vakken. Bij godsdienst kan je duidelijk maken dat wederzijds respect en sociale vaardigheden ook gelden in een online wereld. Bij geschiedenis leren kinderen kritisch omgaan met bronnen – welke bron vertrouw ik, wat is fake?

Maar wat is #FakeNews?

Om een antwoord te vinden op deze vraag nodigen we je uit op onze vorming #FakeNews

Sociale media en het internet bieden heel wat mogelijkheden, maar ook uitdagingen. Wat bijvoorbeeld met nepnieuws? Soms satirisch maar vaak minder onschuldig. In deze vorming maken de deelnemers kennis met de verschillende vormen van fake news en hoe we aan factchecking doen. We staan ook stil bij de effecten van fake news en hoe we zelf kunnen bijdragen aan een wereld zonder fake news.

Deze vorming gaat door op twee maandagavonden. Je kan enkel inschrijven voor de volledige vorming.

 

Datum: maandag 7 oktober 2019 – maandag 14 oktober 2019

Duur: 19.30 u – 21.30 u

Locatie: Bibliotheek Bree

 

Lees hier de vorige blog van Mediawijs onderwijs

bron: Fien Tondeleir, ‘Mediawijsheid’ staat vanaf dit jaar in de eindtermen “Snapchatten moet je op school leren. Ouders kennen er zelf niks van”,  Het Laatste nieuws, 31-08-3019 p. 10. Dit artikel kan je nalezen via het Gopress krantenarchief in de bibliotheek, of online via je mijnbibliotheek account. 


Deel op...


Lees verder...

Mediawijs onderwijs #7

Onder het motto “goed begonnen, is half gewonnen” vliegen we er ook dit schooljaar weer in met onze mediawijze blog.…

Lees meer

Mediawijs onderwijs #11

Ondertussen weten jullie waar de blogposts van Mediawijs onderwijs voor staan: we willen leerkrachten ondersteunen door regelmatig enkele mediawijze tools…

Lees meer