Mediawijs onderwijs #14

Zitten er in jouw klas uitvinders, dromers of kinderen vol ideeën? Dan is het project MyMachine iets voor jullie!

Wat is MyMachine?

MyMachine is een samenwerkingsproject tussen lagere scholen, middelbare scholen en een hogeschool. Voor Limburg heeft de PXL zich hier al als hogeschool voor geëngageerd. MyMachine is een initiatief dat ondernemingszin, creativiteit, STE(A)M vaardigheden, talentontwikkeling en kruisbestuiving wil stimuleren binnen alle onderwijsniveaus in de unieke context van het maakonderwijs.
Het doel van het project is om “droommachines” te realiseren gedurende één schooljaar.

Het MyMachine project werkt in 3 stappen:

  1. IDEE: Kinderen uit het lager onderwijs bedenken een droommachine. Dit kan een machine zijn die een specifiek probleem oplost, een machine waarvan ze zouden willen dat die bestaat … Je kan het zo gek niet bedenken, alles kan en mag!
  2. ONTWERP: Studenten van het hoger onderwijs ontwikkelen een concept voor de ideeën van de kinderen.
  3. WERKEND PROTOTYPE: Leerlingen van het technisch secundair onderwijs bouwen een werkend prototype van deze droommachine. 

 

Het mooie aan dit project is  dat het idee echt verwezenlijkt wordt. De uitkomst is iets tastbaars, meer dan een tekening op papier. Een droom die werkelijkheid wordt. Dit is een enorme motivatie voor kinderen om hun talenten verder te ontwikkelen. 

Enkele voorbeelden

Spocker
Matisse droomde van een machine om spoken van onder zijn bed te verjagen. Het eindresultaat is deze kleine robot. Hij zoekt naar spoken, identificeert ze naargelang het type spook: agressief, vriendelijk,.. en verwijdert ze. Daarna geeft hij Matisse een overzichtsrapport.

Tentenparaplu
De kleine uitvinder bedacht een slimme oplossing om zich met de hele klas te verplaatsen naar de tijdelijke containerklas tijdens regenweer.  Bovendien is de uitklapbare tentenparaplu voorzien voor kleine en grote klasgroepen.

Hoe deelnemen?

De lagere school stelt zich samen met de secundaire school kandidaat. Voor het secundair onderwijs kan dit zowel ASO, TSO, BSO als BuSO zijn. Je moet als lagere school dus zelf een secundaire school vinden om samen in het project te stappen. In Bree zijn al deze richtingen vertegenwoordigd, het zal vast en zeker lukken om een geschikte partner te vinden. 

De lagere school dient de inschrijving te doen. Er zijn wel wat deelnamevoorwaarden. Deze vind je terug op www.mymachinevlaanderen.be. Op deze website zie je ook hoe de kandidaten geselecteerd worden. 

Overtuigd? Schrijf je in voor vrijdag 24 mei via deze link.

Meer info: www.mymachinevlaanderen.be

Lees hier de vorige blogpost van Mediawijs onderwijs.


Deel op...


Lees verder...

Mediawijs onderwijs #7

Onder het motto “goed begonnen, is half gewonnen” vliegen we er ook dit schooljaar weer in met onze mediawijze blog.…

Lees meer

Mediawijs onderwijs #8

  Kunnen je leerlingen de online bubbel doorprikken? Ontcijferen zij de emoji-code? Hoe stappen ze in de voetsporen van hun…

Lees meer