Mediawijs onderwijs #13

Speciaal voor de jeugdboekenmaand hebben we een gastblog voor jullie. Kathleen Cortens van Iedereen Leest stelt tools voor mediawijsheid én leesplezier voor.

Mediawijsheid en leesplezier in jouw klas

In dit artikel proberen we je op weg te zetten om met jouw leerlingen op een mediawijze manier aan de slag te gaan met boeken en verhalen. Twee vliegen in één klap: werken aan leesbevordering en leesplezier én werken aan mediawijsheid. En dat dat helemaal niet moeilijk hoeft te zijn, lees je hier.

Er zijn een heleboel apps en programma’s die je kan gebruiken als alternatief voor een boekbespreking op papier of een andere boekgerelateerde opdracht. We lijsten er hieronder enkele op maar er zijn er natuurlijk nog een heleboel andere. Alle apps en programma’s vermeld in dit artikel zijn onbeperkt gratis.

Video – vloggen

In plaats van je leerlingen hun mening over het boek te laten uitschrijven op papier, kan je hen ook vragen een filmpje van zichzelf te maken waarin ze vertellen over het boek. Er zijn een heleboel gratis videobewerking-programma’s. Hieronder vind je een kleine selectie.

  • Adobe Spark is perfect om een eerste video te maken. De beperkte opties zorgen ervoor dat je je niet verliest in wat allemaal mogelijk is. Je kan er video’s mee maken maar ook webpagina’s mee ontwerpen. Je maakt een filmpje van jezelf, uploadt het in Adobe Spark en je bent vertrokken om te bewerken. Adobe Spark werkt bovendien in de browser waardoor het niet nodig is om een smartphone of tablet te hebben om dit programma te gebruiken.
  • Imovie is de videobewerkingsapp van iOS. Die draait dus uitsluitend op Iphones en Ipads. Het is een handige app waarmee je snel video’s kan bewerken.
  • Met Kinemaster maak je video’s waar je veel extra content aan kan toevoegen, zoals foto’s, afbeeldingen, tekst … De gebruiksinterface is niet eenvoudig en vraagt wat doorzetting maar het resultaat mag er zijn.

Audio – podcasts

Podcasts zijn niet meer weg te denken uit de maatschappij van vandaag. Misschien willen jouw leerlingen wel zelf een podcast maken over het boek dat ze gelezen hebben. Inspiratie vind je bijv. bij de podcast van DasMag Uitgeverij of de GVR, de grote vriendelijke podcast van enkele recensenten van kinder- en jeugdliteratuur.

Met Anchor.fm maak je zelf makkelijk podcasts. Je kan met meerdere personen tegelijkertijd werken en de mogelijkheden om de afgewerkte podcast te delen, zijn legio. Bovendien krijg je bij Anchor.fm de hosting van je afgewerkte podcast gratis. Je kan natuurlijk ook aan de slag met Soundcloud om je afgewerkt product op te slaan en te delen maar in de gratis versie kan je maar 120 minuten stockeren.

Andere

Je kan je leerlingen ook een boekgerelateerde opdracht laten maken zonder zelf in beeld te komen. Enkele ideetjes:

  • Met Timeline maak je eenvoudig een digitale tijdlijn. Het resultaat is erg knap en leent zich perfect om te gebruiken bij een historisch of informatief boek. Ook voor fictieve verhalen met een lineair tijdsverloop kan je deze app gebruiken. De spreadsheet-methode ziet er moeilijker uit dan ze is en je kan alle mogelijke content (foto’s, video’s, links, social media posts) toevoegen op jouw tijdlijn.
  • Van dezelfde makers bestaat er Storymap. Hiermee maak je interactieve kaarten waar je op ankerpunten content kan toevoegen. Leuk om mee te experimenteren wanneer plaatsen of reizen een belangrijke rol spelen in het verhaal.
  • Met Canva kan je jouw leerlingen digitaal een alternatieve cover laten ontwerpen. Ideaal voor leerlingen die niet graag tekenen. De gratis versie beschikt over een zeer uitgebreide bibliotheek en een heleboel sjablonen die je op weg zetten naar een professioneel ogend resultaat.

Heb je zelf nog tips voor leuke programma’s of zit je met vragen? Mailen maar naar kathleen.cortens@iedereenleest.be

Kathleen Cortens is coördinator van de jeugdboekenmaand bij Iedereen Leest en mediacoach.

Lees hier de vorige blogpost van Mediawijs onderwijs.


Deel op...


Lees verder...

UitTip: museum 2030

Een museum bezoeken zonder je te verplaatsen? Het kan! museum 2030 is een volledig digitaal museum.  Museum 2030 Het museum…

Lees meer

Startdag MakerBib

Het project MakerBib startte vorig werkjaar al. Door het succes wordt dit project doorgezet met een nieuwe frisse start. Bij…

Lees meer