Mediawijs onderwijs #12

Reclamewijsheid, wat is dat?

Reclamewijsheid is de vaardigheid en kennis die nodig is om reclame op een bewuste manier te verwerken. Dit betekent reclame herkennen, maar ook de commerciële bedoelingen erachter begrijpen en bewust nadenken over reclame. Als kinderen de commerciële bedoeling van reclame niet begrijpen, worden ze er onbewust door beïnvloed, wat kan leiden tot impulsieve en onnodige aankopen of kind-ouder-conflicten.

Een grootschalige studie bij 510 Vlaamse kinderen tussen 7 en 12 jaar toont aan dat het van groot belang is om jonge kinderen te helpen om een neus voor reclame te ontwikkelen. Het onderzoek vergeleek de reclamewijsheid en effectiviteit van vier verschillende reclameformats die vaak worden gebruikt om kinderen te bereiken, nl. de televisiespot, (online) gesponsorde inhoud, een online banner, en een advergame. Voor wat betreft morele reclamewijsheid (beoordeling van de eerlijkheid van reclame) en affectieve reclamewijsheid (het gevoel dat de reclame bij hen oproept) blijkt de reclamewijsheid bij kinderen laag te zijn voor alle onderzochte formats.

Deze nieuwe vormen van reclame zijn vaak moeilijk te herkennen, voor volwassenen, maar zeker ook voor kinderen en jongeren. Je kan pas kritisch nadenken over reclame als je reclame kan herkennen. Daarom is het belangrijk om te werken aan de reclamewijsheid van kinderen en jongeren.

Welkom in Publi Ville

Om kinderen bewust te maken van de nieuwe trends in het reclamelandschap, werd in het kader van het AdLit-project (Advertising Literacy) Publi Ville ontwikkeld voor het 4de en 5de leerjaar van het basisonderwijs.

Publi Ville is een up-to-date, theoretisch en praktisch onderbouwd lespakket met speldozen waarin leerlingen enerzijds zelf ontdekken hoe de vork precies aan de steel zit in het huidige reclamelandschap en anderzijds leren een eigen mening te vormen over nieuwe reclamevormen.

Zin gekregen om jouw klas om te toveren tot Publi Ville?

Reserveer in de bib de Publi Ville koffer met daarin 3 speldozen. Bekijk onderstaand filmpje waarin het lesmateriaal verder toegelicht wordt. Alle info en links die je nodig hebt om het spel te spelen vind je op mediawijs.be 

Lees hier de vorige blogpost van Mediawijs onderwijs.


Deel op...


Lees verder...

Mediawijs onderwijs #13

Speciaal voor de jeugdboekenmaand hebben we een gastblog voor jullie. Kathleen Cortens van Iedereen Leest stelt tools voor mediawijsheid én…

Lees meer

Startdag MakerBib

Het project MakerBib startte vorig werkjaar al. Door het succes wordt dit project doorgezet met een nieuwe frisse start. Bij…

Lees meer