Mediawijs onderwijs #10

Mediawijsheid voor kleuters? Kan dat? Ja natuurlijk en liefst zo vroeg mogelijk. De kunst bestaat eruit om laagdrempelig te beginnen. Je kan mediawijsheid ook koppelen aan andere leerdoelen: 2 vliegen in 1 klap.

Mediawijsheid en taal

De meest toegankelijke manier van omgaan met media is door een verhaal. Door het voorlezen werk je dus niet alleen aan de taligheid van de leerlingen, maar de inhoud van het verhaal geeft de leerlingen ook mediawijze kennis.

Hier zijn enkele tips van prentenboeken over mediawijsheid (klik op de link voor meer info):

Het is een boek – Lane Smith
Bruno heeft wel 100 vrienden – Francesca Pirrone
De wereld van Alexander – Aurélia Higuet

Mediawijsheid en rekenen

Getallen, rekenen, ruimtelijk inzicht … een leuke, gebruiksvriendelijke EN mediawijze manier om dit aan kleuters aan te bieden zijn de Bee-Bots.

Bee-Bots zijn ondertussen al zeer ingeburgerd in de kleuterklassen. We schreven al eens een blogpost helemaal gewijd aan de Bee-Bot.
Maar wist je dat je in de bibliotheek van Bree extra Bee-Bots kunt uitlenen? Zo kan je meer kleuters tegelijk de Bee-Bot laten ontdekken.

De Bee-Bot is meer dan rekenen alleen, je kan hem inzetten om verschillende lesinhouden aan te brengen door verschillende matten te gebruiken. De bib leent matten uit met thema’s: taal, vormen, verkeer en sprookjes. Er zit ook steeds een transparante mat bij om zelf aan de slag te gaan. 

Mediawijsheid en muzische vorming

Mediawijsheid en creativiteit gaan ook hand in hand. Een leuk voorbeeld daarvan is de app Quiver. Het leuke aan deze app is dat je slechts 1 smartphone/tablet nodig hebt: alle kinderen kunnen een Quiver tekening inkleuren en met slechts 1 tablet (een smartphone kan ook, maar we raden een toestel met groter scherm aan) kan je alle tekeningen digitaal tot leven brengen. Ontdek in deze blogpost meer over Quiver.

Lees hier de vorige blogpost van Mediawijs onderwijs. 

 


Deel op...


Lees verder...

Een podcast? Wat is dat?

In de bib leen je boeken, die kun de lezen. Je kan ook een luisterboek lenen, daar kun je naar…

Lees meer

Mediawijs onderwijs #1

Mediawijs onderwijs, wat is dat? Hoe moet dat? Kan ik dat?  Leerkrachten worden steeds meer met deze termen en vragen…

Lees meer