Maak zelf van je oude tv een smart-tv

Herkenbaar?

Je mist de eerste aflevering van een nieuwe serie, maar ze staat wel op VRT NU?
Je wil een You-Tube filmpje op groot scherm bekijken?
Je favoriete Netflix serie bekijken is toch veel comfortabeler voor de TV? 
Je bent een beetje handig met computers?

Oplossing

Je kan je laptop verbinden met de tv, maar dat is niet zo handig: elke keer opnieuw moet je aan de slag. Een gemakkelijke oplossing? Koop en installeer een Raspberry Pi.

Wat is Rasberry Pi?

Afbeeldingsresultaat voor Raspberry pi 3 model B

Raspberry Pi is de naam van diverse singleboardcomputers gebaseerd op een ARM-processor die tegen een minimale prijs worden vervaardigd en verkocht. De Raspberry Pi werd ontwikkeld aan de Universiteit van Cambridge en was bedoeld voor educatieve doeleinden. De productie van de eerste Raspberry Pi, Model B werd op 10 januari 2012 gestart. Sindsdien zijn er verschillende modellen en versies uitgebracht.

De hardware van de verschillende versies van de Raspberry Pi kenmerkt zich door een open structuur die lijkt op de structuur van de eerste IBM Personal Computers. De aanwezigheid van de General Purpose Input/Output (GPIO)-bus maakt het mogelijk om een andere onderdelen aan een Raspberry Pi te koppelen. De aanwezigheid van USB-poorten, een Display Serial Interface (DSI)- en een Camera Serial Interface (CSI)-connector maken het mogelijk om meerdere USB-devices, een display en een camera aan het moederbord te koppelen. 

De Raspberry Pi 2 B, of kortweg RPi 2, was begin 2016 het meest verkochte en gebruikte model en de Raspberry Zero is tot op heden het kleinste en goedkoopste model. De RPi 2 is begin maart 2016 opgevolgd door de snellere RPi 3 die uitgebreid is met Wi-Fi en Bluetooth. De RPi 2 en RPi 3 kunnen, behalve voor educatieve doeleinden, ook als mediacenter of als eenvoudige desktopcomputer voor lichte kantoortoepassingen gebruikt worden. Of om je van je oude tv een smart-tv te maken.

Wat heb je nodig?

1. Een Rasberry Pi (zie raspberrypi.org). Momenteel is de Raspberry pi 3 model B de beste aankoop (ongeveer €54). Je kan dit met een case kopen of je print deze zelf met een 3-D printer.
2. Een micro-usb 2.1A oplader
3. Een Micro SDHC 32 G
4. Een Draadloos toetsenbord

Aan de slag

 • Ga naar Rasberrypi.org en voer volgende stappen uit:
  • Downloads
  • Rasbian
  • Rasbian stretch with desktop
  • Unzip
  • Open Installation guide
  • Download etcher en het kies juiste besturingssysteem
  • Select image gedownloade bestand zoeken
  • Select drive: opgelet SDHC Card kiezen!
  • Flash
  • Verbind stroom en HDMI met rasberry en toetsenbord

Helemaal klaar

Surf naar VRT NU en bekijk je afleveringen.
Open YouTube en bekijk je filmpje.
Liever Netflix ? Gebruik deze link om de handleiding te lezen.

Afbeeldingsresultaat voor raspberry pi


Deel op...


Lees verder...

App in de kijker: itsme

Inloggen om je belastingen online in te vullen bij Tax-on-web, mypension raadplegen, opzoeken hoeveel dagen je nog als jobstudent mag…

Lees meer

Waarom kennismaken met smartphones?

Ontdek in deze blogpost waarom mensen toch willen kennismaken met een smartphone, ondanks ze er nog niks van kennen. MakerBib…

Lees meer