Leestip: Wat was er in het nieuws?

Nieuwe technologieën (en de maakbeweging) zijn geregeld in het nieuws. Vaak is dit omdat deze technologieën ons leven makkelijker maken, of problemen oplossen. Maar soms ontstaan er juist nieuwe problemen. We lichten 3 artikels toe die vorige maand het nieuws haalden.

 1. Sensor rond nek geeft bezoekers suggesties in Design Museum Gent

  In het Design Museum Gent kunnen bezoekers een sensor rond de nek hangen, die hun bewegingen registreert. Aan de hand van de voorwerpen die ze bekijken en hoe lang ze er blijven staan, krijgen ze na afloop aanbevelingen voor andere musea en culturele diensten in Gent.
  Bij de balie van het Design Museum krijg je een sensor die je rond je nek draagt. “We verplichten mensen daar niet toe”, zegt Pieter-Jan Pauwels van Digipolis. “Er is geen meerkost voor en dat is ook niet de bedoeling. Technologie mag mensen niet uitsluiten.”
  Het museum wil meer inzetten op technologie, naar aanleiding van een nieuwe vleugel die opent in 2023. ” Het museum wil zich profileren als een smart museum”, vertelt Pieter-Jan. “Om jezelf zo te kunnen noemen, moet je niet wachten tot dan, maar moet je er al mee aan de slag gaan. Op deze manier kunnen we de technologieën onderzoeken en kijken wat de meerwaarde kan zijn voor de bezoeker.”
  Meer info klik hier , of hier.

 2. Na de valse advertenties met Philippe Geubels: 9 tips die u wapenen tegen internetfraude

  Je hebt ze mischien zelf op je sociale media zien voorbijkomen: advertenties met BV’s die iets wonderbaarlijks aanprijzen. De beroemdheid van Philippe Geubels, Ann Lemmens, Astrid Coppens … werd misbruikt door fraudeurs die veel geld van hun slachtoffers proberen af te troggelen.

  Tip 1: Deel nooit persoonlijke gegevens op het internet.
  – wachtwoorden
  – telefoonnummers
  – rekeningnummers
  – rijksregisternummers
  – …

  Tip 2: Open geen mails van onbekende afzenders.
  Waarom zou een wildvreemde u plots contacteren? Meestal gaat het om mails die verstuurd zijn met slechte bedoelingen:
  – virussen
  – diefstal persoonlijke gegevens
  – Open nooit bijlages met extensies zoals .pif, .com, .bat, .exe, .vbs of .Ink.

  Tip 3: Ga niet in op aanbiedingen die er te mooi uitzien om waar te zijn.
  Meestal zijn ze ook niet waar. Een webwinkel die een dure camera aanbiedt tegen de helft van de prijs die concurrenten ervoor vragen, dat is om problemen vragen. Gebruik dus uw gezond verstand als u een dergelijk aanbod krijgt.

  Tip 4: Wees op uw hoede als een afzender iets van u vraagt.
  Cybercriminelen weten maar al te goed hoe ze goedgelovigen om de tuin kunnen leiden. Ze geven zich uit als bekenden en spelen in op emoties.
  Wees om dezelfde reden ook voorzichtig met mails van uw bank of een overheidsdienst die beweren dat ze uw persoonlijke gegevens nodig hebben. Ook hier is de kans groot dat de afzender een oplichter is. Een bank of overheidsdienst zal nooit via mail om persoonlijke gegevens vragen.

  Tip 5: Zorg dat u altijd weet met wie u te doen hebt.
  Deze tip vloeit voort uit de vorige. Als u een mail krijgt die u niet vertrouwt, probeer dan de afzender te bereiken via de telefoon.
  Als u een aanbod tegenkomt op een website waaraan u twijfelt, probeer dan uit te zoeken wie er achter de website zit. En of de webwinkel die het product aanbiedt wel bestaat.

   

  Tip 6: Beveilig uw browser met een adblocker.
  Om te voorkomen dat u tijdens het surfen op het internet storende (nep)advertenties moet wegklikken, kan u een zogenoemde adblocker in uw browser installeren.

  Tip 7: Ga na of de website van een webwinkel beveiligd is en een kwaliteitslabel draagt.
  Bij meer en meer websites begint het internetadres met “https://” in plaats van “http://”. Die ene letter extra ( “s”) betekent dat het om een beveiligde website gaat. De informatie die via de website wordt verstuurd is versleuteld en kan door een hacker niet gelezen worden.
  Let wel: een beveiligde website garandeert alleen maar dat de gegevens die u verstuurt, niet gelezen kunnen worden door buitenstaanders. Ook mensen met slechte bedoelingen kunnen helaas een beveiligde website opzetten.

  Tip 8: Maak gebruik van veilige betaalmethoden.
  Probeer websites te vermijden waarop u met uw betaalkaart kan betalen zonder dat u wordt omgeleid naar uw bank. Niet dat die per definitie onbetrouwbaar zouden zijn. Maar uw bank zal u altijd vragen om uw betaling te bevestigen met een cijfercode die u via uw kaartlezer kan opvragen.
  – paypal,
  – iDEAL
  – ingenico
  – …

  Tip 9: Dien bij fraude altijd een klacht in.
  Als u toch het slachtoffer bent van internetfraude, dien dan een klacht in bij de politie en het onlineplatform (bijvoorbeeld Amazon) waarop u met de fraudeur in contact gekomen bent. Die kunnen de fraudeur opsporen en de toegang tot het platform voor hem blokkeren. Zo kan hij geen nieuwe slachtoffers maken.

 3.  Leuke snufjes

Technologie staat niet alleen voor grote uitvindingen, maar ook voor leuke gadgets. In september vond IFA plaats, de grootste Europese beurs voor consumentenelektronica. Of het nu gaat om slimme fietshelmen met ingebouwde knipperlichten, slimme koelkasten die je boodschappenlijstje automatisch aanvullen, of robots gaat. Je kijkt rechtstreeks in de toekomst.

Meer info? Klik hier, of hier.

Lees hier onze vorige blogpost.


Deel op...


Lees verder...

Gastblog: Zelf een drone bouwen

Xander, Stef, Tom, Stijn en Neel aan het woord. Tom en Stijn Met vijf teams gingen we aan de slag.…

Lees meer

Youca Action Day!

Hallo! Wij zijn 2 studenten van het laatste jaar middelbaar. Vandaag hebben we 1 dag gewerkt in de bibliotheek van…

Lees meer