Green Screen

Wat hebben Game of Thrones, Superman en weerbericht met elkaar gemeen? Juist, Het gebruik van green screens! Maar was is dat nu eigenlijk?

Zijn green screens altijd Groen?

Een green screen is een special effects techniek die veel in films, televisie en soms ook fotografie gebruikt wordt. Er is een groene achtergrond waarvoor fotomodellen, acteurs en weermannen of -vrouwen staan. Later kan deze groene kleur weggefilterd worden door kleurenfilters of computertechnieken. Het gefilmde personage kan zo ‘digitaal’ voor een andere achtergrond geplaatst worden. Bij Game of Thrones kan dit een spectaculair landschap zijn, Superman kan ineens echt vliegen en de weervrouw staat voor een weerkaart (die zij in het echt dus niet zien).

De filmset van Spiderwick Chronicles met het gebruik van een bleu screen. bron wikipedia

De achtergrond moet trouwens niet altijd groen zijn, je kan ook blauw kiezen (bleuscreening), of een andere kleur. De techniek wordt daarom ook wel Chromakey genoemd. Denk er wel aan: als je een kledingstuk draagt in de kleur van de achtergrond, verdwijnt dit mee in de achtergrond. Heb je een groen T-shirt aan voor een groene achtergrond, dan lijkt het of je hoofd zweeft. 

Doordat je niet meer altijd op locatie moet gaan filmen, worden vaak kosten uitgespaard.

De deelnemers van onze Bee-Botworkshop van 11 oktober: Loes, Joost en Lies, zijn voor de green screen op de foto geweest. Ook de aanwezigen bij de lezing van weerman Ruben Weytjens waanden zich een echte weerman of weervrouw.

 

 

 

Er zijn verschillende computerprogramma’s en apps die je kan gebruiken om met een green screen te werken. Dit gaat van gratis programmaatjes om te oefenen en te spelen met de techniek, tot professionele progamma’s voor echte filmmakers. Een lijstje van mogelijke programma’s vind je hier

In MakerBib gebruiken wij Do Ink een app die op Apple toestellen werkt. De app kost ongeveer €3,50 en je kan er al hele leuke dingen mee doen. Je kan filmpjes of foto’s maken, met elke achtergrond die je maar wil. 

 


Deel op...


Lees verder...

De evolutie van het bureau

Hoe zag ons bureau er meer dan 30 jaar geleden uit?  In ieder geval helemaal anders dan vandaag! In dit…

Lees meer

App in de kijker: itsme

Inloggen om je belastingen online in te vullen bij Tax-on-web, mypension raadplegen, opzoeken hoeveel dagen je nog als jobstudent mag…

Lees meer