Een podcast? Wat is dat?

In de bib leen je boeken, die kun de lezen. Je kan ook een luisterboek lenen, daar kun je naar luisteren. Ook online kun je luisterboeken streamen, of downloaden. Maar luisterde je al eens naar een podcast?

Maar wat is dat dan een podcast?

De term podcast is een samentrekking van iPod en broadcast (Engels voor ‘uitzenden’). Het is een audiouitzending: een digitaal geluidsbestand dat je kan beluisteren wanneer jij het wil, op welk apparaat je dat wil. Een podcast kan je online streamen, of downloaden om het offline te kunnen beluisteren. Je kan het vergelijk met video-on-demand (zoals YouTube, of Netflix), maar dan audio-on-demand.

Inhoudelijk kunnen podcast over zeer diverse onderwerpen gaan. Er zijn fictie podcasts, te vergelijken met hoorspelen. Maar er zijn nog meer informatieve, of amuserende podcasts. Dit kan je vergelijken met een documentaire om naar te luisteren, of met gesproken opiniestukken. Elke podcast heeft zijn eigen stijl en inhoud. Het is een kwestie van het podcast landschap af te speuren, om te vinden welke bij jou past. Net zoals bij boeken, is niet elke podcast van dezelfde kwaliteit. Ook hier moet je zelf je weg in vinden, maar geregeld verschijnen er lijstjes van goede podcasts.

 

Waar vind ik een podcast?

Je kan podcasts beluisteren op allerlei toestellen zoals een vaste computer, een laptop, een tablet, een smartphone of een mp3-speler. 

Voor podcasting moet u speciale software installeren op uw computer, tablet of smartphone. De software – die meestal gratis verkrijgbaar is – downloadt automatisch nieuwe uitzendingen en zet ze als u dat wil op uw verschillende toestellen.

Op een IOS-telefoon

 • Ga naar de ‘Podcasts’-app. Die staat standaard op elke iPhone met een recent besturingssysteem. Er zijn ook andere apps beschikbaar, die vind je terug in de App Store.
 • Ga naar de zoekfunctie (rechtsonderaan het scherm).
 • Typ de naam van het programma in.
 • Om je te abonneren klik je bij ‘Podcasts’ op het programma dat je wil beluisteren.
 • Klik bovenaan op ‘abonneer’. De podcast staat nu onderaan in het menuutje ‘Mijn podcasts’. Je iPhone downloadt ook automatisch de meest recente aflevering. Die komt dan terecht bij ‘Niet afgespeeld’, linksonderaan het scherm.
 • Om oudere afleveringen te downloaden ga je naar de pagina van de podcast (onder ‘Mijn podcasts’).
 • Daarna drukt u op ‘Kanaal’. Als je dan op de drie bolletjes rechts op het scherm klikt, kan je de aflevering downloaden en beluisteren.

Op een Android-telefoon

 • Op een Android-telefoon staat standaard geen podcast-app, daarom moet je er eerst één downloaden.
 • Ga naar de Play Store en download een podcast-app.
 • Open de ‘Podcast App’.
 • Druk op het +-teken rechtsbovenaan en zoek één van de podcasts.
 • Druk op ‘Subscribe’ om je te abonneren. Als je geabonneerd bent zal je smartphone de niet-beluisterde afleveringen automatisch downloaden.
 • Als je op de programmapagina staat kan je op ‘Episodes’ drukken om de afleveringen te bekijken. Druk op het download-teken rechts om de aflevering te downloaden en te beluisteren.

Op een computer

Je zal speciale software moeten installeren (die meestal gratis verkrijgbaar is). Die zal er voor zorgen dat de podcasts automatisch zullen downloaden zodat ze desgewenst op andere toestellen kunnen worden overgezet. Hieronder enkele voorbeelden:

Afbeeldingsresultaat voor podcast

Nu je de software hebt om podcasts te beluisteren, moet je de podcasts zelf nog terugvinden. Dit kan op websites zoals Soundcloud.  De meeste Vlaamse podcasts zijn gratis te beluisteren. Soms worden podcasts rechtstreeks via een eigen website aageboden. Hier vind je bijvoorbeeld het aanbod van podcasts van de VRT.

De meest beluisterde podcast in Vlaanderen is Mosselen om Half Twee van Xander De Rycke met per aflevering gemiddeld 15.000 luisteraars.

Podcasts en de maakbeweging?

Er zijn heel veel podcasts die over wetenschap, of techniek gaan. Wij raden het ‘Nerdland maandoverzicht’, of ‘Moules de Geek’ van Lieven Scheire en zijn team aan.

 

Meer info: vlaamsepodcasts.be


Deel op...


Lees verder...

Bee-Bot in de Bib

Wat is een Bee-Bot eigenlijk? Een Bee-Bot is een programmeerbare vloerrobot. Kleuters en kinderen van het 1ste en 2de leerjaar…

Lees meer

Mediawijs onderwijs #13

Speciaal voor de jeugdboekenmaand hebben we een gastblog voor jullie. Kathleen Cortens van Iedereen Leest stelt tools voor mediawijsheid én…

Lees meer