CoderDojo

Kunnen programmeren wordt steeds belangrijker in onze maatschappij, reden genoeg om er vroeg aan te beginnen!

Over CoderDojo
CoderDojo  organiseert evenementen, de zogenaamde “Dojo’s”. Op die Dojo’s leren meisjes en jongens programmeren, websites maken, apps en spelletjes ontwikkelen enzovoort. Ze ontmoeten gelijkgestemde deelnemers en laten elkaar zien waaraan ze gewerkt hebben. CoderDojo maakt van ontwikkelen en programmeren een superleuke, keigezellige en megatoffe leerervaring.

Dojo’s worden op vrijwillige basis opgezet en gerund door mentors met voldoende ICT-kennis en de juiste drive om jongeren te coachen. CoderDojo legt sterk de nadruk op open source en vrije software. De beweging heeft een snel groeiend netwerk van leden en vrijwilligers wereldwijd.

CoderDojo heeft maar één regel: ”Above all: be cool!”. 

Praktisch informatie
Je kan deelnemen tussen 8 en 18 jaar. Ben je  jonger dan 12 jaar dan word je het best begeleid door (een van) je ouders. Ouders hoeven niet de hele tijd aanwezig te zijn, maar moeten wel in de buurt blijven. Het wordt geapprecieerd het als ouders een halfuur voor het einde van de Dojo terugkeren om het toonmoment mee te maken.

Je dient te beschikken over een laptop. De coaches zullen ervoor zorgen dat alle benodigde software geïnstalleerd zal worden of zullen je vooraf laten weten als je iets specifieks nodig hebt. Heb je echt geen laptop, geef dit aan en dan zal CoderDojo proberen een draagbare computer proberen te voorzien.

Trajecten
Er zijn verschillende trajecten waaraan je kan deelnemen. Dit kan je zelf kiezen, maar zorg ervoor dat je je van tevoren hebt ingeschreven om een vlotte werking te kunnen garanderen.

De CoderDojo in Bree werkt nu met Scratch, maar in de toekomst kunnen hier trajecten bij komen. Je kan ook eens kijken bij CoderDojo’s in de buurt of zij een ander traject aanbieden dat meer bij jouw interesses aanleunt.

Scratch
Logisch denken om kleine deelproblemen in een groter geheel op te lossen is een belangrijke basisvereiste bij het programmeren. Hierbij maakt de gebruikte programmeertaal zelfs niet uit. Scratch maakt het makkelijk om de logica van het programmeren te begrijpen door zijn speelse presentatie, die vergelijkbaar is met Legoblokjes. Je kan met Scratch allerlei games en verhaaltjes maken: ideaal om je creativiteit los te laten! Voor het Scratch-traject heb je geen voorkennis nodig. Het is dan ook een goed idee om hiermee te beginnen als je voor het eerst naar een Dojo komt. De andere trajecten gaan er vanuit dat je al een paar keer Scratch hebt gevolgd.

Inschrijven?

Dat kan via deze link

Vragen
Contacteer ons via bree@coderdojobelgium.be! See you soon!

Meer info? www.coderdojobelgium.be

Wil je vrijwilliger worden bij CoderDojo Bree en je skills en kennis doorgeven aan kinderen? Stuur een mailtje naar  bree@coderdojobelgium.be


Deel op...


Lees verder...

App in de kijker: TooGoodToGo

We gooien te veel voedsel weg. Dat is een feit. We moeten manieren zoeken om de verspilling tegen te gaan…

Lees meer

Bee-Bot in de Bib

Wat is een Bee-Bot eigenlijk? Een Bee-Bot is een programmeerbare vloerrobot. Kleuters en kinderen van het 1ste en 2de leerjaar…

Lees meer