App in de kijker: TikTok

Kinderen kunnen je deze app waarschijnlijk beter uitleggen dan volwassenen, maar we doen toch een poging 😉 . De app is immers al een tijdje heel populair bij kinderen. En we blijven natuurlijk graag op de hoogte van waar zij mee bezig zijn.

TikTok bestaat al een aantal jaar, vroeger kende je de app misschien onder de naam Musical.ly. En die naam zegt wat heel belangrijk is bij deze app: muziek.

TikTok is een app die deel uitmaakt van social media. Het is een online platform waar kleine video’s gemaakt en gedeeld worden. De app dient echt om korte video’s te maken waarin iets unieks getoond wordt: een grappige karaoke, een truc met een voetbal, een grapje dat wordt uitgehaald of een dansje op je favoriete lied.

Naast het maken van video’s is ook het kijken van anderen hun video’s een leuke bezigheid: op TikTok staan duizenden grappige video’s die je kan bekijken.

Zo werkt het:

 • Je downloadt de app
 • Je maakt een profiel aan
 • Je kiest een liedje voor je filmpje
 • Je maakt grappige, coole of unieke korte filmpjes
 • Je bewerkt eventueel de filmpjes met special effects of een filter (dit maakt de app zo leuk)
 • Je deelt deelt deze filmpjes
 • Je liket en comment op anderen hun filmpjes

Tips

 1. Kijk je privacy instellingen (of die van je kind) goed na! Een TikTok account staat standaard op openbaar! Je past deze best aan naar privé, zo kan niet elke wildvreemde jouw filmpjes bekijken.
 2. Per filmpje kan je ook kiezen of dit openbaar of privé bewaard wordt.
 3. Denk goed na wie er “vriend” met jou kan worden op TikTok, met deze “vrienden” kan je chatten. 
 4. TikTok is er voor kinderen en volwassenen vanaf 13 jaar, voor kleinere kinderen zijn er alternatieven zoals de app met de musical liedjes van Beertje Anders.

 

Challenges

Ook heel populair op TikTok zijn de challenges: de uitdagingen. Iets wat je in een filmpje “moet” uitvoeren. Dat kan een leuk duet, of een populair dansje zijn. Maar soms zijn de challenges minder onschuldig, zoals de skullbreaker challenge. Praat daarom steeds met je kinderen over de challenges en voer de leuke misschien samen uit. 

 

Veel zang- en filmplezier!

Graag meer info via podcast? Klik hier.

Meer info via deze link.

Lees hier welke app vorige maand in de kijker stond.


Deel op...


Lees verder...

Waarom kennismaken met smartphones? Vervolg

Ontdek in deze blogpost wat de deelnemers in de workshop ‘Kennismaken met smartphones’ leerden. Miet kan nu eindelijk de lettertjes op…

Lees meer

Stem MakerBib naar het goud!

Op 4 december 2017 reikt de Bibliotheekschool van Gent voor de vierde keer de Bib Web Awards uit voor verdienstelijke websites en…

Lees meer