App in de kijker: Storysign

Leren lezen is voor niemand makkelijk en al helemaal niet voor dove, of slechthorende kinderen. De app Storysign probeert het alvast een kleine houvast te geven met behulp van Augmented Reality

Wat is Storysign?

StorySign is een gratis mobiele app die dove kinderen helpt bij het lezen, door de tekst uit geselecteerde boeken te vertalen naar gebarentaal. Dankzij de kracht van AI en augmented reality brengt StorySign deze boeken tot leven. Zo kunnen dove kinderen, net als andere kinderen, genieten van mooie verhalen.

Hoe werkt StorySign?

  1. Je downloadt de gratis app
  2. Je kiest de juiste gebarentaal. Voor ons is dit VGT (Vlaamse Gebarentaal).
  3. Je moet de verklaring van de verwerking van je gegevens goedkeuren en toestaan dat de app toegang krijgt tot je camera
  4. Download de boekjes op de toestel
  5. Neem het fysieke boek erbij
  6. Scan de bladzijden van het boek. Dit doe je door de camera goed op de tekst te richten en even te wachten. Bij deze stap moet je even geduld uitoefenen.
  7. Je kan het boek nu lezen met gebarentaal.

 

Voor- en nadelen?

De snelheid van het voorlezen in gebarentaal ligt nogal hoog. Het vergt zeker even de tijd om hieraan te wennen. Voor horende mensen, die geen gebarentaal spreken, is het eventjes verwarrend dat de woordvolgorde van het uitbeelden anders is dan diegene die geschreven staat. Maar dit is natuurlijk logisch en stelt geen probleem.

Het grote voordeel is dat je het boek en de app echt samen gebruikt. Ze staan helemaal niet los van elkaar, maar versterken elkaar juist. Zeker bij prentenboeken is het heel fijn om ook in het fysieke boek te kijken.

Het woord ‘samen’ beschrijft ook het mooiste resultaat van de app: door voorleesmomentjes met de app leer je samen lezen en ontdekken.

StorySign in de bib?

Je kan in de bib een tablet vragen om StorySign uit te testen. De app werkt, jammer genoeg, nog maar met 5 boekjes. Enkele daarvan hebben we in de bib: ‘Er zit een draak in je boek’ en ‘Dappere Max’. Via deze link kan je ontdekken of deze boekjes op dit moment in de bib aanwezig zijn. Daarnaast is de app ook bruikbaar bij enkele Dribbel boekjes. Hopelijk blijft het aanbod groeien!

Meer info? huawei.com

Lees hier welke app vorige keer in de kijker stond. 


Deel op...


Lees verder...

Mediawijs onderwijs #19

Een boek is een boek, maar soms is een boek nog zoveel meer. Letterlijk. Sommige boeken worden verrijkt met augmented…

Lees meer

Gastblog: Zelf een drone bouwen

Xander, Stef, Tom, Stijn en Neel aan het woord. Tom en Stijn Met vijf teams gingen we aan de slag.…

Lees meer